Blog

Zimní dovolená na lyžích - Zell Am See Rakousko

Datum: 26. 02. 2019

Náš výlet do Lyžařského střediska Zell Am Zee v Rakousku obytným vozem z půjčovny obytných aut www.TT-Karavan.cz.

S rodinou jsme se rozhodli, že si opět vyrazíme na lyže. Volba byla jasná, jsme zamilovaní do cestování obytným autem a to i v zimě.

Nic jiného nám nenahradí pohodlí domova, jako právě cestování v obytném autě. Jsme odkázáni pouze na sebe a sami se rozhodujeme, kdy a kde budeme trávit náš společný čas. Letos jsme se po důkladném zkoumání a doporučení blízkých kamarádů rozhodli pro středisko v rakouských Alpách u velkého krásného jezera. Místo se jmenuje Zell Am Zee a nachází se zde lyžařské středisko.. Po rodinném hlasování vyhrálo ubytování v kempu, s romantickým názvem „Seecamp“. Již nyní mohu prohlásit, že volba byla skutečně skvělá. Ochotná obsluha, krásně čisté toalety, čisté a pěkné sprchy, které nebyly omezeny časem sprchování, což nejvíce ocenila moje žena, která se ve sprše ráda nahřívá J (systém žetonů nebo 1€ mincí, který občas v kempech mají, ji moc nevyhovuje). Děti, ač nerady, měli na starost mytí nádobí v kuchyňce, která byla také vždy čistá a nebylo třeba se obávat toho, kam nádobí položit.

Parkovací místo jsme dostali hned na kraji u jezera a výhled z postele byl úplně úchvatný. Hlavně večer, kdy v dálce svítilo horské město s osvětlenou sjezdovkou pro noční lyžování.

Po příjezdu jsme zjistili, že jsme jako vždy přeci jenom něco zapomněli. Hůlky na lyžování. Vzhledem k tomu, že jsme měli v plánu koupit permanentky pouze na 3-4 dny a zbytek věnovat procházkám po okolí, našim předpokladům dávala předpověď počasí za pravdu. Vyřešili jsme věc nejjednodušším způsobem. V neděli (přijeli jsme v sobotu) jsme šli na průzkum kolem jezera a do města. Obešli jsme sporty, koukli na ceny hůlek a ceny za půjčovné. Nakonec jsme udělali kočkopsa J koupili jsme ojeté hůlky v půjčovně (cena byla lepší než samotné půjčovné).  Nedělní procházka za slunečního svitu byla nádherná a ukončili jsme ji výbornou kávou, teplým štrůdlem a dalšími pochutinami v místní kavárničce. Po návratu „domů“, tedy do našeho vyhřátého obytného auta, jsme se postupně hygienicky znemožnili a vyzkoušeli tak služby místních sprch. Uvařili jídlo a pustili muziku ze satelitu. Rozehráli jsme stolní deskovou hru „Labyrint“ a celý večer se v kruhu rodinném skvěle bavili.

Další dva dny padal sníh, že nebylo skoro vidět na krok. Napadlo celkem přes půl metru. To už k původnímu asi 1,5 m bylo celkem dost J. Během dne jsme se různě procházeli, relaxovali, stavěli sněhuláka, koulovali apod.. Od středy bylo hlášeno, až do konce víkendu, krásné počasí, a tak jsme si s lyžováním počkali. Opravdu se to vyplatilo! Středeční lehce mlhavé ráno dávalo příslib, že se předpověď splní. Jeli jsme skibusem, který jede z kempu až k hlavní lanovce a je pro lyžaře zdarma. Pustili jsme se do lyžování a do pátku jsme si užívali opravdu nádherného slunečného počasí a skvělých lyžařských podmínek.

Večer jsme si vždy vařili skvělá, rychlá a chutná jídla, až na jednu vyjímku, kdy jsme šli na večeři do místního restaurantu v kempu, kde byla milá a velmi rychlá obsluha.

Když přišla sobota nikomu z nás se nechtělo odjet a nejraději bychom si to o minimálně týden prodloužili, ale myslím, že zaměstnavatelé by neměli dostatečné pochopení. Škoda…..

Cesta domů byla rychlá, manželka je skvělý řidič a celou cestu zvládla odřídit sama a nechtěla mě za volant vůbec pustit. Mohl jsem jen dotankovat a zaplatit!

Večer jsme dorazili do našeho „kamenného“ domova, nyní už jen vynosit nádobí, povlečení, oblečení a další drobnosti.

Cesta byla skvělá, a už se zas těšíme na další rodinný výlet, který opět naší rodinu stmelí a užijem si velkou spoustu legrace a pohody.

Na závěr mohu podobné akce všem vřele doporučit.

Jo a lidi, nebojte se jezdit obytným autem třeba právě z půjčovny www.TT-karavan.cz, auta mají krásně udržovaná a pohodlná.  

 

Děkujeme Tomáš s rodinou

Obytným autem na báječnou podzimní dovolenou!

Datum: 9. 10. 2017

Podzimní prázdniny jsou za rohem, 26. - 29. 10. 2017! Užijte si krásný prodloužený víkend sami nebo s dětmi na 4 kolech v karavanu a cestujte po krásách naší české země.

S karavanem nebo obytný autem můžeme jet, kdy a kam chceme, nemusíme nikde zařizovat žádné ubytování ani místo, kde se najíme. Doma si do auta dáme vše, co na výlety můžeme potřebovat, včetně balíčků na pohodu, které pro Vás máme připravené (balíček kuchyň, ložnice, luxusní kemp židle a stůl, satelitní tuner). V tomto případě si stačí vzít  tašku s čistým oblečením, nějaké ty boty na procházky a doplnit jídlo do ledničky.

Jeďte obytným autem do Hřenska, na Šumavu, do Českého krasu, do Beskyd, do Krkonoš, na Vysočinu, nebo prostě kam Vás kola zavanou....

Neváhejte a rezervujte si obytné auto nebo karavan na prodloužený víkend podzimních prázdnin koncem října 2017. Máme volná ještě poslední auta v naší půjčovně.

Naše návštěva na výstavě "Caravan Salon Düsseldorf 2017"

Datum: 16. 09. 2017
Kategorie: Co je nového?

Výstava Caravan Salon Düsseldorf 2017

26.8.2017 – 3.9.2017

 Přinášíme Vám krátkou zprávu o návštěvě na výstavě karavanů a obytných aut v Německém Düsseldorfu. Na výstavu jsme z důvodů nedostatku času museli vyrazit již v pátek v noci, tedy vlastně v sobotu ve 2 hod ráno. Cesta proběhla standardně a řidič Tomáš odvedl skvělou práci. V pořádku nás kolem 10 hodiny dovezl na hlavní parkoviště.

            Vyrážíme vstříc dobrodružství ve formě neustálých prohlídek, prolejzání, dohadování se zástupci značek, a občas děsivých nervů z omezeností a neohleduplností některých návštěvníků. Letos se nám naštěstí povedlo potkat takových “nepřizpůsobivých” jen pár. Předem jsme si jasně zadali cíle, které jsme chtěli splnit či docílit. Mezi ně patří například plán nákupu nových prostředků (obytná auta a karavany) na rok 2018 (myslím tím jaká značka a prodejce). Také tím spojené domlouvání cen a přibližných časů, kdy máme v plánu svůj vozový park rozšiřovat. Dále pak domluva o servisu pro určité značky (servis plánujeme spustit již v průběhu konce léta, případně začátkem podzimu) ať už se jedná o opravy obytných nástaveb, montáže doplňků jako jsou markýzy, satelitní televize, obrazovky, montáže stabilizačních nožiček, posezónní prohlídky, přípravy na sezónu a pod..

            Po vstupu do první haly jsme byli jako u vytržení. Byli jsme opět ve svém živlu. Obklopeni dopravními prostředky, ve kterých se dá žít, které všichni přímo milujeme. Postupně jsme hledali a obcházeli značky, které nás zajímali a měli jsme jejich návštěvu naplánovánu. Žel jsme zde pouze jeden den a tak musíme výrobce, kteří jsou buď příliš drazí, nebo nekvalitní vynechávat. Mezi drahými máme jasně vybráno, kam musíme jít. A to sice do expozic “Concorde” a “Hymer”. Tyto dvě značky nikdy nemůžeme vynechat. Je to vždy přehlídka řemeslné zručnosti, chytrých hlav a luxusu. Dle našeho názoru, kdo nesní, nikam nedojde a ničeho obvykle nedosáhne. Samozřejmě jsme pošli i některé modely jiných dražších značek, které spadají do portfolio našich zájmů, např. “Adria, Bürstner, Laika, Knaus, Chausson a j.” . Expozice většiny těchto značek byly velkolepé a zaujímali obrovský prostor v každé hale.

            Náš hlavní záměr v oblasti obytných aut a karavanů byly novinky pro rok 2018 u firem “Weinsberg a Xgo, jejichž produkty najdete v naší půjčovně. Máme zájem o rozšíření obytných aut s alkovnou, neboť to je podle nás nejpohodlnější typ obytného auta, které Vám dovolí, když například pošlete děti spát, dál sedět u stolu, popíjet či hrát hry (není nutno spouštět postel nad posezením). Od firmy Weinsberg u nás najdete 7 m dlouhý obytný přívěs. Rádi bychom naše portfolio doplnili o jeden, pravděpodobně, kratší model pro ty z Vás, kteří se velkých bojí, či si myslí, že je nezvládnou, nebo mohou tahat na kouli za autem přívěsy lehčí než 1500 Kg.

            U modelové řady Xgo jsme žádné převratné novinky nezjistili. Dále jedou v kolejích odzkoušené a zcela funkční modelové řady 2017. Stále se rozhodujeme jaký typ auta vzít, jestli pro 4 nebo 6 lidí. Většina z Vás preferuje auto pro 4 osoby, ale chcete mít na dovolené pohodu a rozhodně nechcete nic rozkládat, či skládat. To je ale vždy delší varianta obytného auta s minimální délkou nad 6,5 m. (Každopádně budeme rádi za jakékoliv názory, které nám zašlete, nebo třeba napíšete přímo zde).

            U firmy Weinsberg jsme předběžně vybrali kratší model karavanu, který je svým zpracováním a provedením na vysoké úrovni. Uvidíme, zatím máme celý podzim čas si vše dobře promyslet a správně vybrat. Snad dorazí i nějaké Vaše názory.

            Následně jsme velmi chutně poobědvali v místní vývařovně jídel a musím podotknout, že jsme si všichni celkem pochutnali a porce jídla rozhodně odpovídali ceně, což se nám třeba na výstavě v Čechách nestalo (ani jsme si nepochutnali a ani nebyla odpovídající porce vůči ceně J ).

Jako poslední zastávku jsme vykonali v pavilonu, kde se prodávali různé kempingové doplňky a příslušenství pro obytná auta a obytné přívěsy. Inspirovali jsme se mnoha nápady, nakoupili jsme zde daleko levněji mnoho doplňků pro naše klienty, které jsme již doplnili jako výbavu našich obytných vozů a karavanů.

            Musím přiznat, že celkový dojem na mě výstava udělala dobrý, I když jsem byl v očekávání větších posunů a zajímavějších novinek. Určitě jsme moc rádi, že jsme sem jeli a díky tomu Vám budeme moct přinést velkou spoustu vylepšení a novinek v našem sortimentu a službách. Věříme, že si u nás každý najde nejen vlídný a profesionální přístup, ale že nabídneme pro každého z Vás to co právě potřebuje.

Těšte se tedy na naše novinky a zprávy o rozšiřování našich služeb. Pravidelně o těchto věcech informujeme na FB a i v našem firemním blogu.

           Doufám, že Vám tento článek něco přinesl a určitě dáme opět vědět co zajímavého jsme našli na další výstavě, která bude začátkem března v Praze “For Caravan 2018” a které se take zůčastníme a budeme se na Vás těšit.

8. Prázdninový dobrodružný seriál z cest obytným autem po 51 zemích Evropy cestovatelů Filipa, Romana a Lukáše

Datum: 8. 09. 2017
Kategorie: Cesta Dobrodruha

  1. I am Amsterdam

Ráno opět vstáváme velice brzy. Stává se z toho nechtěný zvyk. Nemáme však jinou možnost. Evropa je krásná a my chceme vidět co nejvíce. V celé její kráse!

Nejkrásnější náměstí jaké jsme kdy viděli - jen tak dokážeme popsat Grand Place. Každá budova tu má své místo, svůj charakter a její detaily dokonale zapadají do stylu všeho ostatního. Snad jen přemíra lidí bez domova kazí celkový dojem z Bruselu, hlavního města Evropské unie. Z bruselských uliček jsme ale nadšeni a užíváme si pobyt v hrdém městě hrdého národa.

 

Než se dopravíme k Parlamentu, spustí se velmi silný déšť! Proto jen rychle probíháme majestátní budovy a okolí. Míříme dál k Atomiu, která je velice zvláštní stavba složená z několika obrovských koulí propojených tunely o zhruba dvoumetrovém průměru. Postavila se v padesátých letech při příležitosti světového Expa. Podobně jako u Eiffelovy věže se mělo jednat pouze o dočasnou stavbu. Místním se ale zalíbila, a tak tu stojí dodnes. Nedávno ji celou rekonstruovali. Zajímavostí je, že téměř všechny staré díly, které byly nahrazeny novými z lepšího materiálu, byly vykoupeny různými sběrateli nejen z Bruselu a okolí.

 

A jedeme dál cestou necestou s naším obytným domovem na kolech! Čeká nás Amsterdam. Náš obytný vůz do něj přijíždí v opravdovém vedru okolo třetí odpoledne. Vyrážíme do centra a nacházíme krásné místo s bazénkem pro zchlazení nohou a samozřejmě známý nápis „I amstrdam“. Fotka u něj je povinností. Následně v rámci focení Elka trenýrek v bazénku se nám podařilo seznámit se třemi sympatickými Dánkami, které následně využíváme pro společné fotky.

 

Na Amsterdamu však nejsou nejkrásnější budovy, ale vodní kanály, které procházejí celým městem. K tomu se váže poměrně vtipná historka. Při odchodu od zaparkovaného karavanu jsme se podívali na název ulice, abychom trefili. Jednalo se o ulici Amstel, což je zároveň jméno řeky, která Amsterdamem protéká. Nám jaksi nedošlo, že pro ulice přímo u řeky nepoužívají jiné názvy. No a tak jsme mohli hledat náš karavan po celé asi dvacetikilometrové délce této řeky v městě, o jejích kanálech nemluvě. Vše však dobře dopadlo. Znaveni jsme si šli koupit bagetu, něco popili a pak jsme to zalomili. Zítra nás čeká téměř tisíc kilometrů jízdy!

 

 

7. Prázdninový dobrodružný seriál z cest obytným autem po 51 zemích Evropy cestovatelů Filipa, Romana a Lukáše

Datum: 19. 08. 2017
Kategorie: Cesta Dobrodruha

  1. Rychlá prohlídka Londýnu a směrem zpátky na pevninu EU!

 

Ráno vstáváme brzy, protože na celý Londýn máme jen několik málo hodin. Hned se proto vydáváme na to nejzajímavější - Tower Bridge. Jsme tam však příliš brzy a v ulicích nikdo! Jaké štěstí! Chvíli přemýšlíme proč, ale jediné co nás napadá je fakt, že je dnes premiéra Her o trůny. Tak jsou nejspíše všichni doma přilepeni k obrazovkám!

 

Most jsme nakonec viděli v nejlepší možný okamžik, když se začal otvírat. Je to po Petrohradu již druhý most, který jsme viděli “v akci.” Nejvíce se nám líbily spojovací můstky mezi mosteckými věžemi, které mají v podlaze průhledné sklo, skrz které se dá pozorovat vše pod ním či se se zrcadlem na stropě vyfotit. Dále nás rozesmála historka o řidiči autobusu, který vjel na most právě ve chvíli, kdy se začal otevírat. Hádejte, jak to mohlo dopadnout!

 

Měl jen dvě možnosti - pokusit se zabrzdit nebo naopak přidat. Zvolil druhou variantu, a vše dobře dopadlo. Cestující přežili a pouze jediná paní se zapřísáhla, že už nikdy autobusem nepojede. Za svůj hrdinský akt obdržel odměnu ve výši 45 liber, což v padesátých letech, kdy se událost stala, byla velmi pěkná suma.

Toto v nás evokuje otázku, dokázali by jsme to samé s naším obytným autem? Shodli jsme se že ano, ale zkoušet to určitě nebudeme. Slíbili jsme obytňák do půjčovny TT-Karavan vrátit vcelku J.

 

Z mostu míříme na Big Ben a Westminster Palace, následně na si rychle prohlížíme Buckingham Palace a Trafalgar square, kde vyzvedáváme Lukášovu přítelkyni Báru. Ta se k nám připojuje na cestu do Bruselu a Amstrdamu. Zároveň nás baví svými historkami.

 

Večer jedeme opět na vlak přes kanál La Manche (celkem se nám cesta do Velké Británie prodražila z důvodu kanálu – platili jsme za den asi 6000 Kč jen za přesuny :/), ale na druhou stranu za ubytování v hotelech by jsme zaplatili více a neměli takový komfort jako v našem skvělém obytném autě. Nedlouho po půlnoci přijíždíme do Bruselu, kde se vydáváme znaveni na rychlou prohlídku městečka. Přicházíme na náměstí, které vypadá jako vnitřek francouzského paláce. Nestíháme lapat nádherou po dechu. Celé náměstí jen znepříjemňuje fakt, že se zde udál festival, a tudíž všichni posedávali na náměstí s drinkem v ruce!

 

A co vás čeká příště? Nejdříve si projdeme nádherný Brusel, poté se přesuneme k dalším krásným místům v Belgii a vyrazíme do Amsterdamu! Víte jaké místo v tomto městě je nejvíce foceno? To vše se dozvíte příště. ;)

6. Prázdninový dobrodružný seriál z cest obytným autem po 51 zemích Evropy cestovatelů Filipa, Romana a Lukáše

Datum: 8. 08. 2017
Kategorie: Cesta Dobrodruha

Další pokračování dobrodružné cesty za splněnými sny.....

Štrasburk a Eltz – překvapení západní Evropy

 

Starobylé centrum Štrasburku je překrásné a historie na nás sálá z každého koutu města. Dokonce je zde celá čtvrť, která byla postavena v období, kdy nad městem měli kontrolu Němci, a proto se její styl značně odlišuje od zbytku města. Celkovému dojmu to však vůbec neškodí, spíše naopak.

 

Jelikož Evropská unie má rovnou dva parlamenty, jeden v Bruselu, a druhý právě ve Štrasburku, považujeme za povinnost jej navštívit. Vypadá opravdu majestátně! Za zmínku rozhodně stojí, že první vlajka vlající před ním byla ta britská. To nás trochu překvapilo.

 

Rozhodli jsme se však ještě jednou vrátit do Německa a navštívit vypůjčeným obytným vozem starobylý hrad Eltz, ale to jsme však ještě nevěděli, jaká překážka nás na cestě čeká! Když už jsme totiž byli pár minut před cílem, uviděli jsme značku maximálního výškového limitu dva a půl metru (náš obytný drobeček má 3,05 m) a tak jsme se museli otočit a zajet si dalších 20 km po úzkých serpentinách, abychom následně dojeli k hradu z druhé strany. Na druhou stranu to byla první situace za 8000 km, kdy jsme nemohli projet a celkové zdržení nebylo delší než 15 minut. Je vidět že Evropa je na karavany velmi dobře připravená.

 

Samotný hrad Eltz se začal stavět v jedenáctém století a je na něm neuvěřitelné, že celou dobu byl vlastněn jedinou rodinou, která si jej předává po 32 generací. Dodnes. Na prohlídce byla vystavena i fotografie současné rodiny. Vypadala sympaticky a vznešeně.

 

Není čas ztrácet čas, a tak ještě večer míříme do Lucemburska. Je to země, která má nejvyšší HDP v přepočtu na hlavu a přitom mají pouze jednu jedinou univerzitu.

 

Po krátkém spánku, ktrý jsme si mohli díky obytňáku dopřát v samotném centru města jsme vyběhli na překrásnou vyhlídku, odkud jsme viděli město jako na dlani. Opět jsme nadšeni z toho, jakou výhodou je cestování obytným vozem, oproti jiným způsobům cestování.

 

Z města se přesouváme na obrovský americký hřbitov, kde leží tisíce padlých v boji z druhé světové války. Jedná se o klasický americký armádní hřbitov, který má naprosto dokonale rozprostřené tisíce bílých křížů. Jen jediný z nich je mimo všechny ostatní. Tím je pomník generála Pattona, který zahynul až půl roku po válce. Přesto ho však smrt zastihla v Německu, kde hlídal probíhající proces denacifikace. Zemřel na následky dopravní nehody.

 

Jedeme dál, zasaženi atmosférou hřbitova. Rychle se přesouváme přes Belgii do Remeše, historicky velmi významného města, jelikož zde probíhaly korunovace všech francouzských králů. Jedině Napoleon, pro svou touhu odlišit se, odmítl korunovaci v místní katedrále Notre Dame. Za zmínku stojí, že katedrálu stejného jména jsme navštívili ve Štrasburku a dokonce jsme ji viděli v Lucembursku. No a za několik dní ji navštívíme i v Paříži.

Těšte se s námi na další příhody z dobrodružné cesty obytným autem po Evropě.

5. Prázdninový dobrodružný seriál z cest obytným autem po 51 zemích Evropy cestovatelů Filipa, Romana a Lukáše

Datum: 19. 07. 2017
Kategorie: Cesta Dobrodruha

Vyrážíme do Německa!
 

Do Mnichova naším obytným autem přijíždíme časně po ránu a míříme hned na hlavní náměstí Marienplatz. Na místní věži, přímo uprostřed města, vyšlapáváme více jak dvě stovky schodů a odměnou nám je překrásný výhled na celé město. Chcete se podívat na výhled? Mrkněte se na fotku!

Nová radnice je jednoznačně nejkrásnější dominantou celého města a náměstí před ním je plné návštěvníků ze všech koutů světa. Jelikož je Mnichov zároveň hlavním městem Bavorska, největší spolkové země Německa, rozhodli jsme se prozkoumat rozdíly mezi místním dialektem a němčinou, kterou známe ze škol.

Dozvěděli jsme se, že němčina a bavorština je někdy tak odlišná, až se bavorština považuje za „cizí“ jazyk. Podle vzoru České sody jsme tedy namluvili s místními příslušníky bezpečnostních sborů krátké instruktážní video, ve kterém jsme názorně předvedli rozdíly mezi „hochdeutsch“ a bavorštinou.

 Po těchto srandičkách jsme se vydali zpět k našemu TT-karavanu, který se nám podařilo zaparkovat jen několik desítek metrů od náměstí. Odjeli jsme do koncentračního tábora Dachau, který se nachází na samotném okraji Mnichova, abychom uctili památku všech, kteří tam zemřeli. Místo je veřejně přístupné a informační tabule nešetří detaily o této smutné kapitole německých dějin.

 Ještě ten samý den jsme se rozhodli přesunout do Stuttgartu, kde jsme navštívili festival kultur. Desítky stánků nabízely domácí kuchyni snad ze všech koutů světa. Jde o úplně jiný pohled na Německo během několika málo hodin…

 Noční přesun obytným vozem do Štrasburku, města, které si Němci a Francouzi několikrát vyměnili (byť nedobrovolně) byl rychlý, přesto jsme zcela znaveni padli do připravených postelí a těšili se na ráno.

A jak se nám líbilo ve Štrasburku? Jaký hrad jsme ještě cestou Německem do Lucemburska navštívili? To vše se dozvíte v dalším díle! ;)

 

4. Prázdninový dobrodružný seriál z cest obytným autem po 51 zemích Evropy cestovatelů Filipa, Romana a Lukáše

Datum: 3. 07. 2017
Kategorie: Cesta Dobrodruha

4.  Jak jsme na tom s časem? Nestíháme! 

 
V duchu rychlosti probíhaly všechny následující dny, s výjimkou Estonska. Z Petrohradu jsme pro jistotu vyrazili již v noci, přesto jsme se celkem vtipně zdrželi. Nedaleko od Zimního paláce jsme objevili menší dav, který se srocoval podél pobřeží u jednoho velkého mostu. Díky tomu, že jsme měli karavan, tak jsme mohli zastavit hned vedle nich a vyběhnout ven. Od místních jsme zjistili, že se bude otevírat nový most, a proto se na řece objevovalo stále více lodí.

Protože jsme očekávali ohňostroj, rozhodl se Lukáš přeběhnout most, aby byl zimní palác na záběrech. Jaké bylo naše překvapení, když se most deset minut po jedné ranní otevřel. Doslova. Prostřední dvě části mostu se zvedly asi do 20 metrové výšky. Lukáš samozřejmě zůstal na druhé straně řeky. Nasedli jsme tedy do karavanu, a zkusili jsme projet jiný most. Smůla, všechny byly otevřené. Byla to však krásná podívaná, a tak jsme nakonec zůstali a Lukáše vyzvedli až po 2 hodinách.

I proto jsme se rozhodli vyrazit do Estonska rovnou. Na hranicích jsme byli časně ráno, avšak pasové a celní kontroly nás dosti zpomalily. Celkem jsme ukazovali pas pětkrát na ruské straně a dvakrát na estonské straně hranic. Po spoustě otázek a zběžné prohlídce našeho obytného auta nás pustili, a tak jsme se vydali rovnou směr Tallin. Cestou jsme se zastavili v obci s názvem "Kunda", která je nepřekvapivě druhou nejnavštěvovanější obcí Estonska, co se týká Čechů.
 
Samotný Tallin je překrásné malé město a zasvěcený historii i nočním pařbám, podobně jako Praha, což nás opět velice zdrželo. Ráno jsme se obytným vozem přesunuli do Lotyšska, kde jsme v Rize potkali Češku, kterou jsme rovnou seznámili se dvěma Lotyškami, které nás prováděly po centru a ukazovaly nám místní historické skvosty. Riga na nás však neudělala takový dojem jako Tallin, a proto jsme vyrazili na západ slunce do místa zvaného "Hora křížů" v Litvě.

Jedná se o místo, kde je uprostřed ničeho zapíchnuto na 100 000 křížů. Byl to výraz Litevců, že se nenechají zlomit totalitním režimem za vlády komunistů, ačkoli ti se pokusili několikrát toto místo zlikvidovat, Litevci vždy přinesli více a více křížů. Naše návštěva při západu slunce a po něm měla velmi hlubokou atmosféru. A když začalo o půlnoci hrát rádio schované mezi kříži, raději jsme rychle upalovali do našeho obytňáku. 
 
V Litvě nás však čekala ještě jedna krásná památka, hrad Trakai, který jsme navštívili během východu slunce. Nádhera střídá krásu, avšak není času nazbyt, a míříme do běloruského Grodna. 
 
Do Běloruska od února tohoto roku nejsou potřeba víza, avšak pouze pro lety mířící do Minsku, což jsme si samozřejmě už nepřečetli. Zoufale zjišťujeme možnosti, a pak nás zachránil Roman, který našel bezvízovou oblast, do které stačí pouze pozvání od lokální turistické kanceláře. Během chvilky pozvání zařídil, našel tiskové centrum a my tak vesele s obytnýjm autem míříme opět mimo Schengenský prostor.

Bělorusko nás přivítalo velmi příjemnou pasovou kontrolou, ale horší a přísnější byla kontrola celní. Naštestí používají naprosto stejné formuláře jako Rusko, proto už jsme věděli co a jak. V samotném Grodnu jsme chytili bouři všech bouřek, a tak jsme se jen v rychlosti porozhlédli po náměstí a vyrazili se najíst. Místní specialita, losos na bramboráku byla vynikající. Znají dokonce i tatarák, ale ten u nás je maličko lepší. 
 
Jak jsme se dostali z Běloruska do Amsterdamu? Proč nám vynadali Polští celníci a jak je to s celními limity na webových stránkách ministerstev se dočtete příště!

3. Prázdninový dobrodružný seriál z cest obytným autem po 51 zemích Evropy cestovatelů Filipa, Romana a Lukáše

Datum: 30. 06. 2017
Kategorie: Cesta Dobrodruha

3. Vyčerpání a překonání všech hranic
 
Výstup na Trolltungu nakonec započal až 15:30 a trval až do čtvrté hodiny ranní. Přesto to byl dokonalý zážitek a pravděpodobně to nejnáročnější, co jsme kdy v našich životech udělali. 
 
Na parkoviště, odkud začíná 11 kilometrů dlouhá a extrémňe náročná stezka na "Trolí jazyk", jak se také Trolltunze přezdívá, vedla velmi úzká a hrbolatá cesta, která, jak jsme zjistili až nahoře, nebyla určena vůbec pro karavany. Ani to nás však od plánu neodradilo, protože náš obytný vůz Xgo ji zvládl bez problému.
 
Hned po výstupu jsme samým vyčerpáním ulehli a byli maximálně vděční za komfort, který nám náš obytný vůz nabídnul. Roman poté řídil ze západu Norska až do švédského Smögenu, kde jsme našli spoustu dalších turistů s obytnými vozy, kteří přišli do toho malebného městečka oslavovat letní slunovrat. Místní zákony však nedovolují popíjet alkohol ve městě, a tak se všechna "párty" odehrávala na loďkách a lodích v přístavu. Nezdrželi jsme se však dlouho a vyrazili do hlavního města Stockholmu.
 
Obytné auto je opravdu "držák"- odvezl nás během jediného dne ze západu Norska až na východ Švédska. Odtud jsme pak jeli úžasným trajektem do Finska, kde jsme zamířili do obou hlavních měst, Turku, které bylo hlavním městem od roku 1809 do 1812, a pak samozřejmě Helsinki. 
 
Poté to začalo být teprve zajímavé: Přejezd do Ruské federace přes hraniční přechod ve 2 ráno. Asi dvacet kilometrů před hranicemi jsme zjistili, že postrádáme jeden z pasů, po prohledání snad každého koutu obytného auta jsme jej našli, ale v danou chvíli jsme si tajně přáli, aby měl mnohem méně úložného prostoru, kde by mohl být. Jen pro info, je tu přes dvacet poliček, skříněk a šuplíků, plus velká garáž vzadu, takže obrovské množství míst, kam se mohl malý pas ztratit.
 
Na samotné hranici jsme byli asi hodinu a neustále jsme si navzájem říkali, jak vděčná by měla naše generace být za Schnegenský prostor. Byrokracie, absurdnost, vyplnění jednoho typu informace na pět různých papírů v různých jazycích a tak podobně. 
 
Stálo to však za to, Petrohrad nás nadchl a je to rozhodně jedno z míst, na které se budeme chtít podívat znovu. Je to nejsevernější město na světě, které má více jak jeden milion obyvatel. Milionů obyvatel je tam totiž pět, a je to znát. Ulice plné lidí pro nás byli po všeobecně liduprázdné Skandinávii šokem.
 
Jak jsme pokračovali dále, která pobaltská republika je nejkrásnější a proč nás (ne)pustili do Běloruska se dočtete příšte!

2. Prázdninový dobrodružný seriál z cest obytným autem po 51 zemích Evropy cestovatelů Filipa, Romana a Lukáše

Datum: 26. 06. 2017
Kategorie: Cesta Dobrodruha

2. Norsko - nejkrásnější země v Evropě

Po krátké, ale krásné návštěvě Dánského města Aarhus se naše trio vydalo na sever, do městečka Hirtshals, kde jsme obytným autem naštívili velmi chladné, a větrné pláže. Vítr zvedal písek tak silně, že bylo možné pozorovat celé žluté proudy směsice vzduchu a písku, jak přecházejí přes silnici směrem do moře.

Odsud jsme se s půjčeným obytným vozem přepravili obrovským trajektem do Norska, konkrétně do města Larvik. Nalodění na trajekt je velice jednoduché, a není se jej třeba vůbec bát, pokud plánujete cestu do destinací, kde je trajekt nutné použít. Lístky jsme si koupili online jen několik hodin před vyplutím. Dnešní trajekty jsou již na karavany a obytné vozy připravené, a tak přímo ve vyhledávacím formuláři pouze zadáte, jakou velikost karavan má, a tu se dozvíte i z malého technického průkazu. Při příjezdu jsme se prokázali občankami a kódem, který nám přišel po rezervaci trajektu na email. Následně jsme se zařadili do dlouhé fronty aut a čekali na pokyn k nalodění.

Jelikož je naše obytné auto opravdu velké, a prostorné, měli jsme obrovskou výhodu, byli jsme naloženi do stejného prostoru jako kamiony, takže jsme se mohli nalodit mezi prvními, tudíž nebyl problém obsadit místa se zásuvkami na palubě lodi. Samozřejmě jsme byli i první vylodění v Larviku. Neztráceli jsme drahocenný čas, a vyrazili směrem do vnitrozemí Norska. Nyní však již nastal čas na první delší pauzu na přespání, a tak jsme si lehli do postelí, zatáhli žaluzie a otevřeli střešní okno - mimochodem jedna z nejlepších vychytávek tohoto obytného vozu, a spali jsme až do pozdního rána.

Norsko nás uchvátilo od vylodění, a nepřestává nás fascinovat doposud. Neskutečně nádherné scenerie, obrovské masivy, jezera a místy i sníh, úzké, ale dobře spravované silnice, milí a přátelští lidé. Jen poznámka, doposud jsme se nesetkali s nikým, kdo by nehovořil perfektně anglicky, což je pro nás velmi přínosné.

Celý den se tedy postupně přesouváme směrem k Trolltunze, obrovskému fjordu, s vysunutým masivním skalstvem, na který je možné vylézt a vidět jeden z nejkrásnějších výhledů Evropy. Cestujeme však pomalu, protože každých pár minut jsou v našem okolí tak nádherné scenerie, že si je musíme vyfotit. Když jsme zahlédli planinu plnou sněhu, vyskočili jsme s karavanu a skočili se v něm vyčvachtat - co na tom, že jsme cestovali v trenýrkách!

(Ne)zdolání Trolltungy a pokračování příště.

Prázdninový dobrodružný seriál z cest obytným autem po 51 zemích Evropy cestovatelů Filipa, Romana a Lukáše

Datum: 21. 06. 2017
Kategorie: Cesta Dobrodruha

Tři vysokoškoláci se společnou vášní k cestování dnes vyráží karavanem, přesněji obytným vozem na odvážnou pouť Evropou. Společným cílem dobrodruha Filipa Mayera a jeho kolegů, Romana Ondrčky a Lukáše Pradeho je procestovat všechny státy Evropy během tří měsíců, a to podle těch nejpřísnějších měřítek, krerá do Evropského kontinentu zahrnují 51 samostatných států.

První zemí, kterou navštívili, bylo Slovensko, avšak pouze v rámci testování obytného auta Xgo Dynamic 35, který bude mít nelehký úkol, zvládnout celou cestu bez poruch a s maximáním pohodlím pro cestovatele. Test obytného vozu proběhl na jedničku.

Avšak zpátky k tématu: 20. června o půlnoci start z Prahy směrem do Dánska přes Německo se vydařil. Oběd se konal již ve starém království, a večer popluje obytný vůz poprvé ve svém "životě" na trajektu, směrem do Norska. V něm jej čeká nelehký úkol, a to zdolat kopce i údolí a dostat se až na úpatí slavného fjordu Trolltunga.

Následně toto trio plus vůz navštíví zbývající dvě skandinávské země, Švédsko a Finsko, odkud poputují přes Petrohrad a Pobaltské státy do Běloruska.

Na průběh naší dobrodružné cesty obyttným autem ze zmiňovaných oblastí a další části se můžete těšit již za týden.
 

Co budeme v návodech psát?

Datum: 16. 12. 2016
Kategorie: Návody

Zde budeme postupně přidávat veškeré návody k obsluze Obytných aut, karavanů či autostanů, které budete pro svou cestu potřebovat.

Nákup 2 nových obytných aut xGo Dynamic

Datum: 15. 09. 2016
Kategorie: Co je nového?

V září na výstavě jsme nakoupili dvě zbrusu nová obytná auta XGo Dynamic 25 a XGo Dynamic 35. Tato zcela nová a luxusně vybavená auta Vám budou k disposici od 1.3. 2017 a můžete si je již nyní zarezervovat v našem automatickém objednávacím systému. Oba obytné vozy maji stejné vybavení a jsou určeny pro přepravu až 6ti osob, včetně jejichi přespání. Obytná auta jsou dále mimo jiné vybavena 4 m dlouhou markýzou, automatickým satelitním přijímačem, 19" televizí s DVD, WC, sprchou, teplou vodou, kuchyní, lednicí s mrazákem, topením, trezorem, alarmem na detekci plynu a kouře, síťkami proti hmyzu v oknech i dveřích, nosičem na kola a termoisolační ochrannou skel. Auta jsou postavená na podvozku Fiat, který má tempomat , centrální zamykání, radio s funkcí Bluetooth, ABS, ESP, Airbagy, parkovací kameru, elektrická okna a klimatizaci.

Snažili jsme se pro Vás vybrat plný a maximámní komfort, který je v tomto oboru možný za rozumnou a pro Vás přijatelnou cenu.

Doufáme, že Vám budou naše obytná auta dobře sloužit a užijete si mnoho krásných nových zážitků s přáteli či rodinou.

Těšíme se na viděnou u předání auta před jízdou na Vaší vysněnou dovolenou.

Váš tým TT-karavan s.r.o.

Jak se mám chovat jako řidič? Aneb desatero slušného řidiče.

Datum: 25. 11. 2016

1.)   Myslete na to, že nyní neřídíte svůj vůz, ale obytné auto, které je vyšší a širší. Myslete i na karavany, kdy z Vašeho osobního automobilu se rázem stane dlouhá souprava. Pozor na okraj vozovky a možné překážky na silnici. Také pozor na stromy, konstrukce mostů, či jejich osvětlení.

2.)    Naše obytné auto má 6 převodových stupňů, prosíme řidiče, kteří budou řídit náš vůz, aby využívali rychlostní stupně tak, aby motor nepřetáčeli, či nepodtáčeli, do větších otáček. Příklad 4 rychlostní stupeň můžete řadit od 45 km/h, 5 rychlostní stupeň při rychlosti nad 70 km/h a 6 rychlostní stupeň využívejte pravidelně na dálnicích a silnicích 1. třídy pro ekonomickou jízdu. Šetříte tím nejen obytný vůz, ale i Vaši peněženku.

3)  Jezděte prosím nižší rychlostí, než jste zvyklí ve Vašem osobním vozidle, zejména na kruhových křižovatkách, v zatáčkách a na příjezdových cestách do kempů. Doporučujeme jezdit cca o 20-30 km/h nižší rychlostí. Předem si dobře naplánujte cestu, aby jste nebyly nepříjemně překvapeni situací, která Vám znemožní další plynulou jízdu (podjezdy do 3,1 m, úzké klikaté silnice a pod.).

4)  Stále prosím myslete na to, že řídíte těžké a velké auto do 3,5 tuny!

5)  Doporučujeme na dálnicích cestovní rychlost okolo 105-110km/hod. Také si dávejte pozor na boční vítr při předjíždění autobusů a kamionů. Při jízdě musí být všichni cestující připoutáni a všechna okna zavřena!

6)  Prosíme, přejíždějte opatrně všechny nerovnosti na vozovce, či přístupových cestách např. do kempů. Při parkování si dávejte pozor, raději požádejte spolujezdce, aby Vám ukázal při couvání, či jiném manévrování.

7)  Prosíme, aby jste se k vybavení obytného auta, či karavanu chovali slušně. Pokud Vám nejde něco otevřít, či zapnout, pak neváhejte zavolat pronajímateli, rozhodně nic nedělejte silou.

8)  V obytném autě, či karavanu je zakazáno kouřit a doporučujeme se v nástavbě pohybovat bez obuvi.

9)  Před odchodem nezapomeňte zavřít všechna okna, veškerá dvířka a klíček jak od vozu, tak od karavanu.

10)  Při opuštění obytného auta, či karavanu, nezapomeňte vše vypnout i světla a zasunout markýzu. V žádném případě se nerozjíždějte s vysunutou markýzou, ani jen kousek na přejezd v kempu na jiné parkovací místo.

FAQ - často kladené otázky.

Datum: 31. 01. 2017

Jak probíhá předávání a vrácení vozidla?

Obytné auto, nebo karavan je vždy pečlivě zkontrolován po posledním nájemci. Při přebírání obytného auta či karavanu Vás řádně zaškolíme. Zaškolení správného používání auta či karavanu trvá zhruba 30 – 60 minut podle výbavy a druhu zapůjčené věci.

Při předání je nutné předložit platný občanský a řidičský průkaz. Vůz lze převzít nejdříve v 8 hod. ráno a vrací do 16 hod odpoledne, nebo v určitých případech je možné domluvit individuální čas. Při vrácení vozu se provádí pečlivá kontrola stavu vráceného obytného auta, nebo karavanu. Obytný vůz se předává a vrací vždy s plnou nádrží. (Netýká se ostatních provozních náplní). Obytné vozy a karavany se vracejí čisté a s vypuštěnou kazetou WC.

Objednaný karavan, nebo obytné auto si můžete převzít na  adrese TT-Karavan s.r.o., Horoušánky, Sluneční 146, 25082, nebo po osobní dohodě Vám jej rádi přistavíme na  domluvené místo za předem sjednaný poplatek.

 

Jaké jsou spotřebiče v obytném autě, nebo karavanu?

Vařič funguje pouze na plyn. Vařič je tříplotýnkový. Lednice funguje na plyn, při zapojení do elektrické sítě, nebo při jízdě také na auto baterii . Lednice je vybavena mrazícím boxem, který více chladí, když jste připojeni do elektrické sítě. Topení , klimatizace (je–li s ní daný model vybaven)  a ohřev vody funguje na plyn, nebo při zapojení do elektrické sítě. Televize a přehrávač (je–li s nima daný model vybaven) funguje na baterii, nebo elektrickou přípojku.

 

Co si máme vzít s sebou?

Naše obytné vozy nejsou v základu  vybaveny  kuchyňskými potřebami, lůžkovinami a povlečením. Toto vše si můžete objednat u nás v příslušenství. Podle naší zkušenosti dávají skoro všichni přednost vlastním domácím přikrývkám, na které jsou zvyklí. Máte-li další nejasnosti neváhejte nám napsat na chat, email nebo třeba přes kontaktní formulář. V naší půjčovně si můžete vypůjčit i velké množství dalších doplňků pro Karavaning a kempování. Všechny vhodné výbavy jsou vždy zobrazeny jako možnost k zapůjčení v detailu každého obytného auta či karavanu pod kalendářem.

 

Co nesmíme dělat?

Je zakázáno zapůjčené Obytné auto, karavan, nebo autostan používat jakýmkoliv jiným, nežli smluveným způsobem. Je zakázáno poškozovat, nebo jinak znehodnocovat karavan, obytné auto, nebo autostan. Je zakázáno bez předchozí domluvy brát do obytného auta či karavanu domácí mazlíčky. Je zakázáno chodit za jízdy po obytném voze, nebo ležet v posteli. Je zakázáno být za jízdy přítomen v karavanu, nebo autostanu. Před jízdou je nutné z bezpečnostních důvodů uzavřít plynovou láhev. Všechna boční či střešní okna musí být úplně uzavřena a zajištěna. Všechny obytné vozy jsou vybaveny bezpečnostním pásem, při jízdě musí všichni cestující na sedadlech být připoutáni.

  

Kde můžeme přespat (zastavit na noc)?

Je nutné říct, že nocování na osamocených místech není bezpečné a důrazně to  nedoporučujeme! Mohli by Vás překvapit nezvaní hosté. Doporučujeme k tomuto využít specializovaná místa, která jsou určena a vybavena právě pro tyto účely. Jedná se zejména o kempy, nebo místa jako parkoviště pro karavany a obytná auta, která jsou velmi častá hlavně na západ a jih od našich hranic. Každopádně někde na veřejnosti. Například na dálnicích je dobré zůstat na čerpacích stanicích, ale pouze jednu noc, pak musíte pokračovat dále. V tomto Vám určitě rádi poradíme a můžete si například nainstalovat některou z mnoha aplikací , které jsou pro tyto situace dělané.

 

Jak je to s plynem, elektřinou a vodou?

V obytném autě: zde naleznete jednu, nebo dvě plné plynové láhve, jedna z nich je vždy napojená. Jsou zde dvě baterie přičemž jedna je klasická autobaterie pro provoz auta a druhá je pro obytnou část vozu, která se dá dobíjet připojením kabelu do elektrické sítě. Dále zde najdete  100 litrovou nádrž na vodu a boiler pro umývání, sprchování, splachování WC či na mytí nádobí ve dřezu. Pro dočerpání vody je součástí výbavy kanystr, nebo hadice (podle typu obytného vozu). K napojení do elektrické sítě je součástí výbavy 25 m dlouhý elektrický kabel na 220V a další redukce.

V karavanu: zde naleznete jednu, nebo dvě plné plynové láhve (podle modelu karavanu), jedna z nich je vždy napojená. Některé modely jsou vybaveny jednou autobaterií pro provoz elektrických spotřebičů (osvětlení apod.). Poznámku o přítomnosti autobaterie najdete v technických parametrech karavanu. Dále zde najdete  50 litrovou nádrž na vodu a boiler pro umývání, sprchování, splachování WC či na mytí nádobí ve dřezu. Pro dočerpání vody je součástí výbavy kanystr, nebo hadice (podle typu karavanu). K napojení do elektrické sítě je součástí výbavy 25 m dlouhý elektrický kabel na 220V a další redukce.

 

Mohu si do obytného vozu nebo karavanu vzít nějaké domácí zvíře?

Velké možství kempů v Evropě naprosto neakceptují žádné domácí mazlíčky (psy, kočky apod.), důrazně doporučujeme si dopředu vše důkladně zjistit. Pes ve voze není zakázán je však nutné se dopředu domluvit, při vrácení obytného vozu či karavanu bude provedena pečlivá prohlídka (psí chlupy, pokousané vybavení, poškrábané vybavení atd.).

 

Mohu si obytné auto, nebo karavan půjčit i v zimě?

Ano, naše obytná auta i karavany jsou připraveny na zimní provoz. Někteří z Vás si již vyzkoušeli kouzlo zimního kempování třeba na úpatí Alpských sjezdovek. Podrobné informace o této možnosti Vám rádi sdělíme osobně nebo přes email.

 

Jaký je limit najetých kilometrů?

Denní limit najetých kilometrů v ceně půjčení obytného vozu je 500 km.

 

Jaké máte základní podmínky pro půjčení obytného vozu - autokaravanu?

K půjčení obytného auta, nebo autokaravanu je nutné dosáhnout věku 21-ti let
K půjčení obytného vozu je nutné vlastnit řidičské oprávnění skupiny B alespoň 3 roky
K půjčení obytného auta, nebo autokaravanu je nutné předložit dva platné doklady (ŘP, OP)
K půjčení obytného vozu, nebo autokaravanu je nutné složit vratnou kauci ve výši která je uvedena v detailu produktu.
K půjčení obytného auta, nebo autokaravanu je nutné mít uhrazeno půjčovné v celé své výši
K půjčení obytného vozu, nebo autokaravanu je nutné mít uzavřenou smlouvu o půjčení a předávací protokol od obytného vozu
Půjčení obytného auta, nebo autokaravanu je možné min. na dobu tří dnů

 

Jaké jsou sankce za porušení podmínek?

Smluvní pokuty:
Znečištěné obytné auto venku, nebo uvnitř: 1.000,- Kč.
Silně znečištěné obytné auto - olej, bláto, písek, lepidla, barvy apod: 2.000,- až 10.000,- Kč.
Nevypuštěná kazeta WC: 500,- Kč.

Kouření v obytných autech, karavanech či autostanech (nutnost vytepovat a řádně vyčistit před dalším půjčením): 5000,- Kč

Pozdní vrácení obytného auta nebo karavanu: dle všeobecných podmínek

Překročení limitu najetých kilometrů: cena za 1km nad limit je 7,-Kč s DPH

 

Je obytný vůz pojištěn?

Naše obytné vozy a karavany jsou havarijně pojištěny se spoluúčastí 10 % (minimálně 10000,- Kč) v případě poškození či havárie se kauce nevrací, do doby úplného vyřešení nehody, či do úplného dořešení škodné události. Poškození do výše vratné kauce, nejsou pojišťovnou hrazeny. Pokud výše složené kauce nestačí na pokrytí vzniklé škody nebo spoluúčasti, je nájemce povinen rozdíl doplatit do 10 pracovních dnů. Při poškození či ztrátě něčeho v interiéru a při vniknutí, kde bude škoda třetí osobou, se havarijní pojištění neuplatňuje. V těchto případech bude škoda odečtena z vratné kauce. Vratná kauce je 20000,- Kč a skládá se v den výpůjčky v sídle firmy.

 

Jak je to s kouřením v obytném voze nebo karavanu?

V obytném autě, karavanu, nebo autostanu je přísný zákaz kouření. 

 

Co je to alkovna?

Alkovna je prostor v obytném autě nad kabinou řidiče, určený k přespání obvykle dvou osob. V tomto prostoru není potřeba každý den uklízet lůžkoviny.

 

Jaký je rozdíl mezi karavanem, obytným vozem a autostanem?

Chcete zažít dobrodružství, volné cestování třeba bez prvotních přesných plánů s možností přespat téměř všude a navíc v soukromí? Určitě Vás napadlo pronajmout si obytné auto nebo karavan či v neposlední řadě třeba i autostan. Nejste si jisti co přesně od těchto věcí čekat? Co nejlépe splní právě Vaše požadavky?  A jaký je vlastně mezi nimi rozdíl? 

Karavan:

Karavan je obytný přívěs, který připojíte za Vaše auto. Po příjezdu na Vámi určené místo, například kemp, nebo prostor u známých na zahradě, můžete karavan odpojit a užívat si se svým vozem výlety po okolí. Karavan většinou doporučujeme v případě, pokud chcete jet pouze na jedno či dvě místa a užívat si pohodu bez velkého přejíždění.

Jen pozor na to, že karavan je dost těžký a proto je nutné přemýšlet, za jaké auto ho zapojíte. Dané auto by mělo mít větší výkon, aby bez problému karavan utáhlo. Možná jedinou nevýhodou u karavanů je, nižší rychlost při jízdě a manipulace jak při jízdě ve městě, tak i při couvání díky celkové délce vozu s karavanem.

Obytný vůz:

Obytný vůz je v podstatě automobil s ložnicí, kuchyní a koupelnou v jednom. Je spíše určen pro lidi, kteří nechtějí trávit dovolenou na jednou místě, ale užívat si dobrodružství při poznávání různých koutů země. Nebudete zavislí na kempech, neboť v některých zemích můžete zastavit a přenocovat kdekoli „na divoko“.

Při jízdě, ale i při manévrování např. v ulicích měst se Vám bude lépe řídit obytný vůz než karavan. Lépe a bez větších problémů se otočíte, či vycouváte. S karavanem je to složitější. Obytný vůz je určen i na zimní dovolenou. Stát pod sjezdovkou a možnost přejet na jiné středisko, pokud Vám toto nevyhovuje, je možné jen s obytným vozem.

Autostan:

Autostan si připevníte na zahrádku Vašeho automobilu. Je to velmi prostorově úsporné řešení, ale není zdaleka tolik komfortní (v autostanu nemáte záchod, koupelnu, vařič, ledničku, topení a mnoho jiných vymožeností). Jsou však situace, kdy komfort není třeba a upřednostníte jednoduchost a účelovost. Nijak Vás neomezuje při parkování, couvání apod. Jediné omezení, které s autostanem máte je rychlost jízdy, která je omezena na 120 km/hod. Je samozřejmě možné s ním jet i o něco rychleji, ale je to již na Vaše vlastní riziko. I přes tato omezení je autostan velmi oblíbený třeba u mladých párů, horolezců, fotografů (tito ho rádi používají jako stan pro focení zvěře) a mnoha jiných. Je také velmi oblíben právě pro svou nízkou pořizovací cenu (půjčovné) oproti obytným autům, nebo karavanům.

 

Co dělat při poruše nebo nehodě půjčených obytných vozů / karavanů?

Poruchy:

V případě poruchy je nájemce povinen telefonicky kontaktovat pronajímatele v co nejkratší době. Pro tento případ je sjednána asistenční služba, nájemce je oprávněn kontaktovat asistenční službu, u které je vozidlo pojištěno. Číslo naleznete na zelené kartě v dokladech od vozidla.

Nehody:

V případě nehody, odcizení, vniknutí třetí osobou do vozidla, nebo živelné nehody, je nájemce povinen kontaktovat telefonicky pronajímatele v co nejkratší době, dále je povinen informovat policii. V tomto případě je nutné toto doložit policejní zprávou. 

Jaké jsou možnosti plateb a jak to funguje?

Datum: 14. 10. 2016

MOŽNOSTI PLATEB A Jejich způsoby.

V současné době nabízíme pouze dvě možnosti plateb.

1) platba převodem na náš bankovní účet vedený u Raiffeisen banky č. xxxxxx/5500

2) po dohodě v hotovosti na naší provozovně

Popis celého procesu půjčení obytného auta nebo karavanu.

Datum: 14. 10. 2016

Jak půjčování funguje?

Na našich stránkách si prohlédnete a vyberete obytné auto, autokaravan nebo autostan. V detailu Vámi vybraného produktu si vyberete datum od kdy do kdy chcete produkt půjčit a zakliknete daná data v kalendáři. Minimální doba půjčení jsou 2 celé dny (1 noc). Pod kalendářem máte možnost si půjčit doplňkové věci (stačí zaškrtnout) vše se Vám automaticky přidá do rezervace a celková cena se přepočítá. Nyní již stačí pouze kliknout na „Objednat“ a dostanete se na další stránku. Zde máte nahoře kompletní souhrn Vaší objednávky a pod čarou máte možnost se buď přihlásit jako již registrovaný uživatel, nebo se zaregistrovat. V pravé půlce stránky (dole u mobilních zařízení) máte několik možností nastavení platby. Vždy je pro potvrzení nutné zaplatit rezervační poplatek (obvykle do 3 pracovních dní) jinak bude předmět výpůjčky v daném termínu uvolněn k dalšímu vypůjčení. Zde si tedy vyberte možnosti jak chcete zaplatit a přečtěte si obchodní podmínky, které musíte zaškrtnout a odsouhlasit.  Nyní máte objednávku a rezervaci hotovou a můžete si vytisknout zálohové faktury s údaji k platbám. Veškeré informace včetně faktur Vám byly automaticky odeslány na email. Jestli Vám email do 5 minut nedorazí, zkontrolujte si prosím složku „SPAM“, kam mohl být email přesměrován.

Nyní Vám popíšeme postup samotného vypůjčení.

V daný termín zápůjčky se k nám dostavíte na adresu Sluneční 146, Horoušánky a obytný vůz, karavan, nebo autostan Vám předáme. Počítejte, že proškolení a předání bude trvat cca 30 - 60 minut a nelze to nijak uspíšit. Je třeba sebou mít dva platné doklady, občanský a řidičský průkaz, bez těchto dokladů není možné zápůjčku dokončit! Klienti, kteří si domluvili doplatek splatný v hotovosti při předání, musí mít tuto částku doplatku sebou + vratnou kauci. Na tento doplatek Vám bude vystavena stvrzenka.

V naší půjčovně je možnost si domluvit převzetí a předání vypůjčeného obytného vozu, karavanu, či autostanu mimo stanovené časy.

Nyní odjíždíte vstříct naprosto nevšedním a krásným zážitkům.

Vrácení se koná vždy v přesně domluvený termín, který máte napsaný v emailu a potvrdíte si ho při předávání. Při vracení počítejte s cca 15 – 30 minutami na předání a kontrolu zapůjčené věci a dokončení celé zápůjčky. V případě, že nebude nic poškozeno a vše bude v pořádku, vrátíme Vám Vaší kauci, podepíšeme předávací protokol a můžete odjet. Po dobu zapůjčení si u nás můžete zaparkovat Váš vůz. Pokud však najdeme nějaké poškození, bude Vám z kauce odečtena částka za opravu.

Vnitřek je luxusní 5* hotel na kolech.

Datum: 18. 09. 2016

Již dávno obytné vozy a karavany nabízejí podobný luxus jako ty nejlepší a luxusní hotely, ale za pouhý zlomek ceny, kterou by jste zaplatili právě v těchto hotelech. Mimo tento fakt čím dál tím více klientů zjišťuje, že bydlení na čtyřech kolech má velkou řadu úžasných výhod. Můžete být, takřka kdekoliv chcete, kromě vysloveně zakázaných oblastí. Stačí si najít krásný rybíček. zátoku u moře, opuštěné místečko v horách a přivstat si na dechberoucí svítání mezi horskými vršky, roztáhnout markýzu uvařit kávu v klidu si sednout a užívat si té pravé pohody a klidu. Vždy máte po ruce teplou vodu, luxusní kuchyň, sprchu s teplou vodou, satelitní televizi a mnoho dalších prvků, které Vám dokáží vytvořit ten správný pocit pohody a jistoty.

 

Tip na dovolenou od kulturisty Pepy Krčmáře

Datum: 18. 09. 2016
Kategorie: Co je nového?

 Já mám jasno! Lidi nejlepší dovolená je v autokaravanu! Každou chvíli můžu cvičit v jiném městě, Roštěnky jsou krásný úplně všude a já moc rád poznávám různé kultury. Například nemohu zapomenout na krásnou vesničku Avetrana v jižní části Itálie (Kalábrii). Nejen, že zde mají krásnou a opravdu velkou posilovnu, kde jsem strávil skoro celý srpen a část září, ale místní kuchyň a diskotéky se mi navždy zapsali do paměti. Mimochodem tady jsem si udělal osobáky v několika disciplínách. mají zde i útulný a krásný kemp pro karavany a autokaravany, kterým jsem tu byl já. Kemp je pár metrů od moře, které zde bylo opravdu průzračně čisté snad nejvíc co jsem na svých cestách zažil. S kamarádem Tondou, se kterým jezdíme každý rok na měsíční toulku po evropě jsme si užili i na mnoha dalších úžasných místech. z Míst, které pro jízdu mohu doporučit jsou například Řím, Korzika, Francie (Azurové pobřeží) a mnoho dalších míst. Lidi cestování obytným autem je naprostá svoboda a paráda. Určitě vyzkoušejte Váš Pepa