Blog

FAQ - často kladené otázky.

Datum: 31. 01. 2017

Jak probíhá předávání a vrácení vozidla?

Obytné auto, nebo karavan je vždy pečlivě zkontrolován po posledním nájemci. Při přebírání obytného auta či karavanu Vás řádně zaškolíme. Zaškolení správného používání auta či karavanu trvá zhruba 30 – 60 minut podle výbavy a druhu zapůjčené věci.

Při předání je nutné předložit platný občanský a řidičský průkaz. Vůz lze převzít nejdříve v 8 hod. ráno a vrací do 16 hod odpoledne, nebo v určitých případech je možné domluvit individuální čas. Při vrácení vozu se provádí pečlivá kontrola stavu vráceného obytného auta, nebo karavanu. Obytný vůz se předává a vrací vždy s plnou nádrží. (Netýká se ostatních provozních náplní). Obytné vozy a karavany se vracejí čisté a s vypuštěnou kazetou WC.

Objednaný karavan, nebo obytné auto si můžete převzít na  adrese TT-Karavan s.r.o., Horoušánky, Sluneční 146, 25082, nebo po osobní dohodě Vám jej rádi přistavíme na  domluvené místo za předem sjednaný poplatek.

 

Jaké jsou spotřebiče v obytném autě, nebo karavanu?

Vařič funguje pouze na plyn. Vařič je tříplotýnkový. Lednice funguje na plyn, při zapojení do elektrické sítě, nebo při jízdě také na auto baterii . Lednice je vybavena mrazícím boxem, který více chladí, když jste připojeni do elektrické sítě. Topení , klimatizace (je–li s ní daný model vybaven)  a ohřev vody funguje na plyn, nebo při zapojení do elektrické sítě. Televize a přehrávač (je–li s nima daný model vybaven) funguje na baterii, nebo elektrickou přípojku.

 

Co si máme vzít s sebou?

Naše obytné vozy nejsou v základu  vybaveny  kuchyňskými potřebami, lůžkovinami a povlečením. Toto vše si můžete objednat u nás v příslušenství. Podle naší zkušenosti dávají skoro všichni přednost vlastním domácím přikrývkám, na které jsou zvyklí. Máte-li další nejasnosti neváhejte nám napsat na chat, email nebo třeba přes kontaktní formulář. V naší půjčovně si můžete vypůjčit i velké množství dalších doplňků pro Karavaning a kempování. Všechny vhodné výbavy jsou vždy zobrazeny jako možnost k zapůjčení v detailu každého obytného auta či karavanu pod kalendářem.

 

Co nesmíme dělat?

Je zakázáno zapůjčené Obytné auto, karavan, nebo autostan používat jakýmkoliv jiným, nežli smluveným způsobem. Je zakázáno poškozovat, nebo jinak znehodnocovat karavan, obytné auto, nebo autostan. Je zakázáno bez předchozí domluvy brát do obytného auta či karavanu domácí mazlíčky. Je zakázáno chodit za jízdy po obytném voze, nebo ležet v posteli. Je zakázáno být za jízdy přítomen v karavanu, nebo autostanu. Před jízdou je nutné z bezpečnostních důvodů uzavřít plynovou láhev. Všechna boční či střešní okna musí být úplně uzavřena a zajištěna. Všechny obytné vozy jsou vybaveny bezpečnostním pásem, při jízdě musí všichni cestující na sedadlech být připoutáni.

  

Kde můžeme přespat (zastavit na noc)?

Je nutné říct, že nocování na osamocených místech není bezpečné a důrazně to  nedoporučujeme! Mohli by Vás překvapit nezvaní hosté. Doporučujeme k tomuto využít specializovaná místa, která jsou určena a vybavena právě pro tyto účely. Jedná se zejména o kempy, nebo místa jako parkoviště pro karavany a obytná auta, která jsou velmi častá hlavně na západ a jih od našich hranic. Každopádně někde na veřejnosti. Například na dálnicích je dobré zůstat na čerpacích stanicích, ale pouze jednu noc, pak musíte pokračovat dále. V tomto Vám určitě rádi poradíme a můžete si například nainstalovat některou z mnoha aplikací , které jsou pro tyto situace dělané.

 

Jak je to s plynem, elektřinou a vodou?

V obytném autě: zde naleznete jednu, nebo dvě plné plynové láhve, jedna z nich je vždy napojená. Jsou zde dvě baterie přičemž jedna je klasická autobaterie pro provoz auta a druhá je pro obytnou část vozu, která se dá dobíjet připojením kabelu do elektrické sítě. Dále zde najdete  100 litrovou nádrž na vodu a boiler pro umývání, sprchování, splachování WC či na mytí nádobí ve dřezu. Pro dočerpání vody je součástí výbavy kanystr, nebo hadice (podle typu obytného vozu). K napojení do elektrické sítě je součástí výbavy 25 m dlouhý elektrický kabel na 220V a další redukce.

V karavanu: zde naleznete jednu, nebo dvě plné plynové láhve (podle modelu karavanu), jedna z nich je vždy napojená. Některé modely jsou vybaveny jednou autobaterií pro provoz elektrických spotřebičů (osvětlení apod.). Poznámku o přítomnosti autobaterie najdete v technických parametrech karavanu. Dále zde najdete  50 litrovou nádrž na vodu a boiler pro umývání, sprchování, splachování WC či na mytí nádobí ve dřezu. Pro dočerpání vody je součástí výbavy kanystr, nebo hadice (podle typu karavanu). K napojení do elektrické sítě je součástí výbavy 25 m dlouhý elektrický kabel na 220V a další redukce.

 

Mohu si do obytného vozu nebo karavanu vzít nějaké domácí zvíře?

Velké možství kempů v Evropě naprosto neakceptují žádné domácí mazlíčky (psy, kočky apod.), důrazně doporučujeme si dopředu vše důkladně zjistit. Pes ve voze není zakázán je však nutné se dopředu domluvit, při vrácení obytného vozu či karavanu bude provedena pečlivá prohlídka (psí chlupy, pokousané vybavení, poškrábané vybavení atd.).

 

Mohu si obytné auto, nebo karavan půjčit i v zimě?

Ano, naše obytná auta i karavany jsou připraveny na zimní provoz. Někteří z Vás si již vyzkoušeli kouzlo zimního kempování třeba na úpatí Alpských sjezdovek. Podrobné informace o této možnosti Vám rádi sdělíme osobně nebo přes email.

 

Jaký je limit najetých kilometrů?

Denní limit najetých kilometrů v ceně půjčení obytného vozu je 500 km.

 

Jaké máte základní podmínky pro půjčení obytného vozu - autokaravanu?

K půjčení obytného auta, nebo autokaravanu je nutné dosáhnout věku 21-ti let
K půjčení obytného vozu je nutné vlastnit řidičské oprávnění skupiny B alespoň 3 roky
K půjčení obytného auta, nebo autokaravanu je nutné předložit dva platné doklady (ŘP, OP)
K půjčení obytného vozu, nebo autokaravanu je nutné složit vratnou kauci ve výši která je uvedena v detailu produktu.
K půjčení obytného auta, nebo autokaravanu je nutné mít uhrazeno půjčovné v celé své výši
K půjčení obytného vozu, nebo autokaravanu je nutné mít uzavřenou smlouvu o půjčení a předávací protokol od obytného vozu
Půjčení obytného auta, nebo autokaravanu je možné min. na dobu tří dnů

 

Jaké jsou sankce za porušení podmínek?

Smluvní pokuty:
Znečištěné obytné auto venku, nebo uvnitř: 1.000,- Kč.
Silně znečištěné obytné auto - olej, bláto, písek, lepidla, barvy apod: 2.000,- až 10.000,- Kč.
Nevypuštěná kazeta WC: 500,- Kč.

Kouření v obytných autech, karavanech či autostanech (nutnost vytepovat a řádně vyčistit před dalším půjčením): 5000,- Kč

Pozdní vrácení obytného auta nebo karavanu: dle všeobecných podmínek

Překročení limitu najetých kilometrů: cena za 1km nad limit je 7,-Kč s DPH

 

Je obytný vůz pojištěn?

Naše obytné vozy a karavany jsou havarijně pojištěny se spoluúčastí 10 % (minimálně 10000,- Kč) v případě poškození či havárie se kauce nevrací, do doby úplného vyřešení nehody, či do úplného dořešení škodné události. Poškození do výše vratné kauce, nejsou pojišťovnou hrazeny. Pokud výše složené kauce nestačí na pokrytí vzniklé škody nebo spoluúčasti, je nájemce povinen rozdíl doplatit do 10 pracovních dnů. Při poškození či ztrátě něčeho v interiéru a při vniknutí, kde bude škoda třetí osobou, se havarijní pojištění neuplatňuje. V těchto případech bude škoda odečtena z vratné kauce. Vratná kauce je 20000,- Kč a skládá se v den výpůjčky v sídle firmy.

 

Jak je to s kouřením v obytném voze nebo karavanu?

V obytném autě, karavanu, nebo autostanu je přísný zákaz kouření. 

 

Co je to alkovna?

Alkovna je prostor v obytném autě nad kabinou řidiče, určený k přespání obvykle dvou osob. V tomto prostoru není potřeba každý den uklízet lůžkoviny.

 

Jaký je rozdíl mezi karavanem, obytným vozem a autostanem?

Chcete zažít dobrodružství, volné cestování třeba bez prvotních přesných plánů s možností přespat téměř všude a navíc v soukromí? Určitě Vás napadlo pronajmout si obytné auto nebo karavan či v neposlední řadě třeba i autostan. Nejste si jisti co přesně od těchto věcí čekat? Co nejlépe splní právě Vaše požadavky?  A jaký je vlastně mezi nimi rozdíl? 

Karavan:

Karavan je obytný přívěs, který připojíte za Vaše auto. Po příjezdu na Vámi určené místo, například kemp, nebo prostor u známých na zahradě, můžete karavan odpojit a užívat si se svým vozem výlety po okolí. Karavan většinou doporučujeme v případě, pokud chcete jet pouze na jedno či dvě místa a užívat si pohodu bez velkého přejíždění.

Jen pozor na to, že karavan je dost těžký a proto je nutné přemýšlet, za jaké auto ho zapojíte. Dané auto by mělo mít větší výkon, aby bez problému karavan utáhlo. Možná jedinou nevýhodou u karavanů je, nižší rychlost při jízdě a manipulace jak při jízdě ve městě, tak i při couvání díky celkové délce vozu s karavanem.

Obytný vůz:

Obytný vůz je v podstatě automobil s ložnicí, kuchyní a koupelnou v jednom. Je spíše určen pro lidi, kteří nechtějí trávit dovolenou na jednou místě, ale užívat si dobrodružství při poznávání různých koutů země. Nebudete zavislí na kempech, neboť v některých zemích můžete zastavit a přenocovat kdekoli „na divoko“.

Při jízdě, ale i při manévrování např. v ulicích měst se Vám bude lépe řídit obytný vůz než karavan. Lépe a bez větších problémů se otočíte, či vycouváte. S karavanem je to složitější. Obytný vůz je určen i na zimní dovolenou. Stát pod sjezdovkou a možnost přejet na jiné středisko, pokud Vám toto nevyhovuje, je možné jen s obytným vozem.

Autostan:

Autostan si připevníte na zahrádku Vašeho automobilu. Je to velmi prostorově úsporné řešení, ale není zdaleka tolik komfortní (v autostanu nemáte záchod, koupelnu, vařič, ledničku, topení a mnoho jiných vymožeností). Jsou však situace, kdy komfort není třeba a upřednostníte jednoduchost a účelovost. Nijak Vás neomezuje při parkování, couvání apod. Jediné omezení, které s autostanem máte je rychlost jízdy, která je omezena na 120 km/hod. Je samozřejmě možné s ním jet i o něco rychleji, ale je to již na Vaše vlastní riziko. I přes tato omezení je autostan velmi oblíbený třeba u mladých párů, horolezců, fotografů (tito ho rádi používají jako stan pro focení zvěře) a mnoha jiných. Je také velmi oblíben právě pro svou nízkou pořizovací cenu (půjčovné) oproti obytným autům, nebo karavanům.

 

Co dělat při poruše nebo nehodě půjčených obytných vozů / karavanů?

Poruchy:

V případě poruchy je nájemce povinen telefonicky kontaktovat pronajímatele v co nejkratší době. Pro tento případ je sjednána asistenční služba, nájemce je oprávněn kontaktovat asistenční službu, u které je vozidlo pojištěno. Číslo naleznete na zelené kartě v dokladech od vozidla.

Nehody:

V případě nehody, odcizení, vniknutí třetí osobou do vozidla, nebo živelné nehody, je nájemce povinen kontaktovat telefonicky pronajímatele v co nejkratší době, dále je povinen informovat policii. V tomto případě je nutné toto doložit policejní zprávou.